Orthodontie

Wil je vriendelijk, rustig en met aandacht behandeld worden?

Dan  ben je  bij ons aan het goede adres!!! De Amaliakliniek staat bekend als angstkliniek. Zo tonen wij begrip en geven we voldoende uitleg!

Ook geven wij een geruime keuze in afspraken maken, u kunt bij ons terecht voor de controles op maandag en donderdag tot 19.00uur! Verder zijn er praktische redenen zoals: gratis parkeren dichtbij de praktijk, gratis wifi en tijdens het wachten of na afloop kunt u altijd een kop koffie pakken.

Drs. Marc Florack, tandarts voor orthodontie, behandelt met zijn vaste team Ortho assistentes zowel kinderen als volwassenen van niet alleen de Amaliakliniek zelf, maar ook van collega’s uit de regio. Het vaste behandelteam bestaat uit Saman Samadi, Denise Mertens, Janine van Loo en Danielle Sterman.

Marc heeft zich na het afronden van de studie tandheelkunde in februari 2002 verdiept in de orthodontie. Naast het volgen van verscheidene cursussen heeft hij een Master opleiding gevolgd in Bonn en het examen succesvol afgelegd in 2009. Sinds 2004 heeft hij intensief samengewerkt met orthodontist Nico Vrijens en zo de nodige praktijkervaring opgedaan. De assistentes hebben ook een jarenlange ervaring in de orthodontie.

Patiënten van collega’s komen uitsluitend voor hun orthodontische behandeling naar de Amaliakliniek. De tandheelkundige behandelingen (bijv. reguliere controles en vullingen) worden altijd door de eigen huistandarts uitgevoerd, ook tijdens de periode dat de beugelbehandeling  duurt.

Orthodontie - Algemeen

De orthodontie is een deelgebied binnen het domein van de tandheelkunde en wordt in de Amaliakliniek uitgeoefend door een tandarts die gespecialiseerd is in orthodontie.
Heel wat patiënten roepen de hulp in van de orthodontie omwille van esthetische redenen: ze willen een mooi gebit en een harmonisch gezicht. Wanneer de tanden niet netjes in de rij staan en boven- en ondergebit niet goed op elkaar passen, kan de tandarts/ortho specialist helpen om de tanden mooi op de juiste plaats te zetten. Voor een goed resultaat kunt u het beste de bovenkaak en  de onderkaak corrigeren om een goed passend geheel te krijgen.

Bij jonge kinderen is soms al te merken dat de boven- of onderkaak een foute groei vertoont. De kaakbeenderen kunnen te snel of te traag of in de verkeerde richting groeien. De tandarts/ ortho specialist zal dan met behulp van aangepaste beugels proberen de afwijkende groei tegen te gaan en waar mogelijk te corrigeren.
Scheve tanden kunnen het ook moeilijk maken om het gebit goed te poetsen, waardoor er makkelijker tandbederf en tandvleesontsteking ontstaat. Ook hier biedt de orthodontie zeker een uitkomst.

Meer en meer beginnen ook volwassenen met een orthodontische behandeling. Indien nodig kan een orthodontische behandeling gecombineerd worden met een chirurgische kaakcorrectie of/en een prothetische tandverzorging.

Een juiste leeftijd om voor het eerst bij de orthodontist langs te komen staat niet echt vast. Vaak zal je eigen tandarts je doorverwijzen vanaf wanneer hij/zij het nodig acht. Wij  raden aan om je kind eens te laten onderzoeken rond de leeftijd van 7 à 8 jaar.  Wanneer je voor het eerst voor advies bij ons komt zullen we kijken of je een beugel nodig hebt. Er wordt gecontroleerd op verkeerde gewoonten (duimen, lipzuigen, verkeerd slikken).

Je kan op deze site naast algemene informatie ook specifieke informatie vinden over poetsinstructies voor orthodontiepatiënten, het verloop van een orthodontische behandeling en de apparaten die hierbij gebruikt kunnen worden. Waarschijnlijk zit jouw apparaat er bij en kom je er wat meer over te weten.

Voordat u met een orthodontische behandeling begint vraagt u even na bij u verzekering of u in aanmerking komt voor een vergoeding. Welk percentage vergoed wordt en welk totaalbedrag maximaal in het pakket zit. Heeft u nog vragen mail ons gerust: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Verloop van de bezoeken

Het eerste consult.

Als je voor het eerst bij de ons komt, zal er worden nagegaan of je een behandeling nodig hebt en zo ja, wanneer je het beste aan de behandeling begint. Vaak is het nodig dat er tijdens je eerste bezoek al een röntgenfoto genomen wordt. Hierop kunnen al jouw tanden bekeken worden en eventuele problemen worden opgespoord.

Onderzoek

Als blijkt dat je een behandeling nodig hebt, zal er eerst een uitgebreid onderzoek plaats vinden (Diagnose)  om te bepalen welke geschikt voor jou is. Hiervoor worden röntgenfoto’s gemaakt. Ook worden enkele gewone foto's en afdrukken gemaakt. Omdat dit alles toch gauw een half uur tot 45 minuten duurt, krijg je hiervoor een nieuwe afspraak.

Het behandelingsplan

Aan de hand van al deze gegevens wordt er een behandelingsplan opgemaakt. Tijdens de volgende afspraak, zo’n 2-3weken later,  zullen we dit behandelingsplan samen met jou en je ouders doornemen en bespreken. We zullen jullie vertellen wat de voor -en nadelen zijn van wel en niet behandelen. Het wordt dan duidelijk hoe je behandeling zal verlopen en welk apparaat je zal moeten dragen. Het kan dat er meerdere behandelingsopties zijn. Ook de financiële aspecten komen aan bod. Belangrijk is dat je zelf gemotiveerd bent om je beugel te dragen.

Start van de behandeling

De vierde afspraak is meteen ook de start van je behandeling, hier krijg je dan je beugel en vanaf dan zul je regelmatig op controle moeten komen.

De retentiefase

Na een behandeling van gemiddeld 2 jaar mag het apparaat worden verwijderd en start de retentiefase. Tijdens deze retentiefase hoef je slechts af en toe op controle komen (ca 4 x per jaar) gedurende 1 jaar. Dit om te voorkomen dat je tanden en kiezen weer gaan verschuiven.

Onderzoek

Door afdrukken te nemen krijgt je orthodontist echter heel wat noodzakelijke, waardevolle informatie. Van deze afdrukken worden gipsmodellen gemaakt.

De modellen zijn een exacte kopie van je gebit. Aan de hand van deze modellen bestuderen wij de stand van je tanden en kaken en beslissen we welke beugel je krijgt.

Een OPG of een orthopantomogram is een speciale röntgenfoto waarop al je tanden te zien zijn. Aan de hand van deze foto's kunnen we problemen zoals ontbrekende tanden opsporen.

Ook wordt er een schedelfoto (RSP) gemaakt om de stand van de kaken te bekijken.  Hierop wordt dan een berekening gemaakt.

Gewone foto’s
Met plastic haakjes hou je zelf je wangen opzij zodat onderstaande foto's van je tanden gemaakt kunnen worden. Ook worden nog 3 foto's gemaakt van je gezicht. Je kunt de foto's vergelijken met pasfoto's. De foto's die wij maken zijn bedoeld om
•    zowel de begin- als de eindsituatie vast te leggen, zodat het verschil voor en na de orthodontische behandeling beoordeeld kan worden.
•    te worden gebruikt bij de analyse (studie) van de invloed van de positie van de tanden en de boven- en onderkaak op het gezicht.

3d foto (cbct)

Aan de hand van deze bijkomende 3 D röntgenfoto's, CBCT ( cone beam computer tomografie) kunnen we je hoofd, je kaken, je tanden en je luchtwegen  in 3 D bekijken. Deze informatie is in moeilijke orthodontische behandelingen noodzakelijk om te bepalen of en waar er overtollige tanden zitten, of er tanden verstopt zitten achter andere tanden en of er tanden in de kaak scheef liggen en waar ze precies liggen. Ook bij problemen met de luchtwegen en de kaakgewrichten is zo’n foto van belang. Zo kan beter beslist worden of er tanden getrokken moeten worden en of dat bij de tandarts of in het ziekenhuis bij de kaakchirurg moet gebeuren en welke apparaten voor jouw behandeling geschikt zijn.

Veelgestelde vragen / FAQ

Hieronder staan de meest gestelde vragen geformuleerd. Indien je echter geen antwoord vindt op je vraag, aarzel dan niet om je vraag te sturen naar ons, schriftelijk per brief of email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Je zal zo spoedig mogelijk een antwoord ontvangen.  
    •    Tot welke leeftijd is een orthodontische behandeling mogelijk?
    •    Hoelang duurt een orthodontische behandeling?
    •    Doet een beugel pijn?
    •    Mijn tanden voelen los aan en ik ben bang dat ze gaan uitvallen.
    •    Ik heb gehoord dat duimzuigen nadelig is voor je tanden, is dat waar?
    •    Mag ik kauwgom eten als ik een beugel draag?
    •    Mag ik met mijn beugel in een appel bijten ?
    •    Mijn elastiekjes zijn op!
    •    Mijn apparaat is stuk!
    •    Er is een blokje los!
    •    Doet het pijn als mijn blokjes eraf worden gehaald?
    •    Krijg je van een beugel gaatjes?
    •    Waarom kan ik niet altijd buiten de schooluren op consultatie komen?
    •    Als ik een beugel heb en daarvoor op controle ga, waarom moet ik dan nog naar mijn eigen tandarts?
    •    Ik heb gehoord dat er soms tanden getrokken moeten worden voor een orthodontische behandeling. Waarom is dat nodig?
    •    Moet je altijd al je melktanden gewisseld hebben voor je een beugel kan krijgen?
    •    Wanneer heb je een uitneembare beugel nodig? En wanneer een vaste beugel?
    •    Wat is het verschil tussen witte en metalen blokjes?
    •    Hoe maak ik mijn uitneembare beugel schoon?
    •    Ik heb pas een plaatjesbeugel op mijn tanden gekregen, maar nu ontstaan er spleetjes tussen de tanden. Is dit normaal?

Tot welke leeftijd is een orthodontische behandeling mogelijk?
Dit kan in principe op elke leeftijd. Ook bij volwassenen is het heel goed mogelijk om het gebit met beugels recht te zetten. Wel is het zo dat de kwaliteit van je gebit, tandvlees en kaakbeen goed moet zijn voor een orthodontische behandeling. Alleen een afwijkende stand van je kaken kan niet meer met beugels alleen worden gecorrigeerd. Volwassenen groeien namelijk niet meer. Een afwijkende kaakstand kan echter nog wel door een kaakchirurg operatief gecorrigeerd worden.


Hoelang duurt een orthodontische behandeling?
Het is onmogelijk om van tevoren precies te zeggen hoelang een orthodontische behandeling zal duren. De duur en het resultaat van een orthodontische behandeling zijn afhankelijk van veel factoren, zoals groei, aanpassingsvermogen, motivatie en medewerking van jezelf. Bovendien verschilt de biologische reactie van tanden, kaken en mondspieren op de aangebrachte apparaten sterk per persoon. Ook tussentijds is het daarom meestal moeilijk om te voorspellen hoelang een behandeling nog zal duren. Wel kan in het algemeen worden gesteld dat een (actieve) orthodontische behandeling gemiddeld zo'n 2 tot 3 jaar duurt. Daarna volgt de retentiefase van minstens één jaar. 


Doet een beugel pijn?
De last die je van een beugel hebt kan per persoon erg verschillen. Als je pas een apparaat gekregen hebt, kun je er vooral de eerste twee nachten best wat last van hebben. Soms zal je een pijnstiller moeten nemen (b.v. paracetamol). Als je veel last hebt bij het kauwen, kun je tijdelijk wat zachter voedsel eten (zoals b.v. brood zonder korsten, pudding en soep). Na een dag of twee neemt de last die je van een beugel hebt doorgaans snel af. De meeste patienten hebben een week nodig om goed aan hun apparaat te wennen. Het praten en slikken gaat dan steeds beter. Als je goed doorzet heb je er daarna meestal nog weinig last van. Elke keer als je apparaat laat aanspannen kunnen je tanden wel weer even een paar dagen gevoelig zijn. Maar bijna altijd heb je er dan veel minder last van dan toen je je beugel voor het eerst kreeg.


Mijn tanden voelen los aan en ik ben bang dat ze gaan uitvallen.

In het begin van je behandeling en vaak ook ná het aanspannen van je apparaat, kunnen je tanden inderdaad een paar dagen gevoelig zijn en zelfs een beetje los lijken te staan. Dit is een normale reactie en kan geen kwaad. Je zult je tanden hierdoor niet verliezen en de pijn verdwijnt spontaan.

Ik heb gehoord dat duimzuigen nadelig is voor je tanden, is dat waar?

Ja, langdurig blijven duimzuigen nadat de eerste definitieve tanden zijn doorgebroken kan onomkeerbare gevolgen hebben. Het is daarom aanbevolen dat het duimzuigen wordt gestopt wanneer de eerste tanden beginnen te wisselen. Anders zullen de bovenste snijtanden meer en meer naar voren groeien en gaat het contact tussen de onderste en de bovenste tanden verloren.

Mag ik kauwgom eten als ik een beugel draag?

Nee: Laat kauwgom en taaie, kleverige snoepjes staan. Zelfs al ben je nog zo voorzichtig, toch is dit gevaarlijk omdat bogen en veertjes kunnen verbuigen of zelfs breken bij het kauwen. Hierdoor gaat je apparaat verkeerd op je tanden inwerken, duurt de behandeling langer en is er extra werk en onkosten om je beugel terug te herstellen.  Indien zo'n ongelukje toch gebeurt, maak dan zo snel mogelijk een tussentijdse afspraak en wacht niet tot bij je volgende controle.

Mag ik met mijn beugel in een appel bijten?

Harde etenswaren, zoals appels, harde broodjes, harde snoepjes, nootjes of lollies, kun je het beste vemijden. Bogen en veertjes kunnen verbuigen of zelfs breken bij het eten van te hard voedsel. Hierdoor gaat je apparaat verkeerd op je tanden inwerken, duurt de behandeling langer en is er extra werk en onkosten om je beugel terug te herstellen. Indien je apparaat toch stuk gaat, maak dan zo snel mogelijk een tussentijdse afspraak en wacht niet tot bij je volgende controle.

Mijn elastiekjes zijn op!

Zijn je elastiekjes bijna op, neem dan het beste contact op met de praktijk. Je kan dan de elastiekjes zelf komen ophalen of ze worden per post naar je thuis gestuurd. Aan de hand van de naam die op de zakjes staat, kun je de juiste maat van je elastiekjes opsporen. Bel even op of stuur eventueel een e-mail met je naam en adres, alsook het juiste type van de elastiekjes die je nodig hebt. Er wordt je dan zo snel mogelijk een nieuw zakje bezorgd.

Mijn apparaat is stuk!

Als dit gebeurt maak dan zo snel mogelijk een tussentijdse afspraak en wacht niet tot bij je volgende controle. Als je hiermee toch blijft rondlopen gaan de gebroken veertjes of een kapotte draad ervoor zorgen dat je apparaat verkeerd op je tanden inwerkt, waardoor het extra tijd zal kosten om je tanden opnieuw in hun oorspronkelijke stand te brengen.

Er is een bracket/ plaatje los!

Dat is niet zo erg. Je apparaat zal hierdoor nog niet verkeerd op je tanden inwerken. Het is wel belangrijk om even te bellen. Dan weet de assistente dat ze een plaatje moet plakken. Is de komende afspraak niet lang genoeg dan wordt gekeken voor een nieuwe langere afspraak.

Doet het pijn als mijn blokjes eraf worden gehaald?

Nee, daar voel je zelfs bijna niets van. De metalen blokjes die op je tanden zitten worden met een speciale tang een klein beetje verbogen. De lijm laat dan meteen los. Meestal zijn de blokjes eraf voor je het weet. De meeste tijd gaat in het schoonmaken van je tanden en kiezen zitten.

Krijg je van een beugel gaatjes?

Nee, van een beugel krijg je geen gaatjes. Gaatjes krijg je van tandplak. Dat is een wit laagje dat op de tanden en kiezen vast blijft plakken als je je tanden niet goed hebt gepoetst. In plak zitten miljarden bacteriën die gaatjes veroorzaken. Door plak kan ook het tandvlees ontsteken. Bij een vast apparaat is het veel moeilijker om je tanden schoon te houden. Als er rond de metalen blokjes plak blijft zitten kunnen daar dus gaatjes ontstaan. Je ziet dan van die witte of bruine vlekken op je tanden als je blokjes eraf gehaald zijn. Dat zijn beginnende gaatjes. Maar als je je tanden goed poetst zul je daar geen last van hebben! Meer informatie vind je bij poetsinstructies voor orthodontie-patiënten. De assistentes houden je mondhygiëne goed in de gaten. Ontstaan deze vlekken toch, dan wordt de beugelbehandeling stopgezet.

Waarom kan ik niet altijd buiten de schooluren op consult komen?

Zowel bij het begin als aan het einde van je behandeling zal je consult langer duren. Het plaatsen en verwijderen van sommige apparaten neemt al gauw meer dan één uur in beslag. Deze consulten zullen daarom altijd tijdens de schooluren plaatsvinden. Ook zijn de werkuren ná school beperkt. Zo zal niet iedereen altijd na de schooluren op controle kunnen komen. Om het voor iedereen mogelijk te maken regelmatig ná school te komen, zullen je lange controles tijdens en de korte na de schooluren gepland worden.

Als ik een beugel heb en daarvoor op controle ga, waarom moet ik dan nog naar mijn eigen tandarts?

Dit moet zeker ! Het is zelfs héél belangrijk dat je tijdens de orthodontische behandeling bij je eigen tandarts onder controle blijft. Wij kijken iedere keer naar je tanden om te zien of de orthodontische behandeling goed gaat. Maar wij letten niet speciaal op gaatjes en tandvleesontstekingen. Daarvoor moet je bij je eigen tandarts op controle blijven gaan!

Ik heb gehoord dat er soms tanden getrokken moeten worden voor een orthodontische behandeling. Waarom is dat nodig?

Vaak moet er ruimte gemaakt worden om scheve tanden met een beugel recht te zetten. In veel gevallen kan dat met behulp van een buitenbeugel of een verbredingsbeugel in de bovenkaak. Maar soms kan er met een buitenbeugel niet genoeg ruimte worden gemaakt. In dat geval moeten er (voor je je apparaat krijgt) tanden getrokken worden om plaats te maken voor de andere tanden. Aan de hand van gebitsmodellen en röntgenfoto's beoordelen we of het echt nodig is om kiezen te trekken en zo ja, welke er dan het best uit kunnen worden gehaald.

Moet je altijd al je melktanden gewisseld hebben voor je een beugel kan krijgen?

Nee, het is lang niet altijd nodig om te wachten totdat alles is gewisseld. Soms is een interceptieve behandeling nodig. Voor een plaatjesbeugel is het wel vaak nodig dat alles (of bijna alles) is gewisseld. Soms moet echter eerst de stand van de onder- en bovenkaak ten opzichte van elkaar worden gecorrigeerd. Meestal wordt hiervoor uitneembare apparatuur en/of een buitenbeugel gebruikt. Deze beugels kunnen in de regel het beste worden gebruikt als de wisseling nog niet ten einde is. Als er namelijk alsmaar wordt gewacht tot alles is gewisseld bestaat de kans dat de kaakgroei bijna is afgelopen. Dan wordt het moeilijk of zelfs onmogelijk om de stand van de onder- en bovenkaak ten opzichte van elkaar met beugels alsnog goed te krijgen.

Wanneer heb je een uitneembare beugel nodig? En wanneer een plaatjes beugel?

Iedere beugel heeft zo zijn eigen functie. In het algemeen is een uitneembare beugel vaak meer geschikt om het kaakbeen en groepen tanden te verplaatsen. Zo wordt b.v. met een uitneembare beugel de hele bovenkaak naar achter en/of de  hele onderkaak naar voor verplaatst. Vaste beugels zijn meestal wat meer geschikt om individuele tanden en kiezen te verplaatsen en recht te zetten. Aan de hand van gebitsmodellen en röntgenfoto's beoordelen we met welke beugels een bepaalde gebitsafwijking het beste kan worden gecorrigeerd.

Wat is het verschil tussen witte en metalen blokjes?

Witte blokjes lijken mooier en toch zie je ze niet zo vaak. Dat komt omdat witte blokjes een aantal nadelen hebben. Ze zijn namelijk meestal van porselein/keramisch gemaakt. Dit is sterker dan je tandglazuur. Als je dus met je bovenste tanden zou bijten op witte blokjes die op je onderste tanden plakken, dan kun je je tandglazuur beschadigen. Ook kunnen er tijdens de behandeling stukken van witte blokjes afbreken. Dit is niet gevaarlijk, maar het kan je behandeling wel bemoeilijken en vertragen. Tenslotte is het ook nog zo dat een wit blokje duurder is dan een gewoon metalen blokje. Al deze nadelen hebben ermee te maken dat witte blokjes veel minder vaak worden gebruikt dan je in eerste instantie zou verwachten. Bovendien blijft de metalen draad zichtbaar!

Hoe maak ik mijn uitneembare beugel schoon?

Het beste hou je de beugel schoon met water en handzeep. Gebuik hiervoor een apparte tandenborstel. Twee keer per maand leg je de beugel in water met een oplosbare tablet die je van je de orthodontieafdeling meekrijgt. Ga niet met tandpasta schrobben, want daardoor komen er sneller witte vlekken op en gaat de beugel stinken.

Ik heb pas een plaatjesbeugel op mijn tanden gekregen, maar nu ontstaan er spleetjes tussen de tanden. Is dit normaal?
Het gebeurt wel eens dat een tijdje na het plaatsen van de blokjes er spleetjes ontstaan tussen de tanden. Dit is normaal en is slechts tijdelijk. De spleetjes zullen allemaal gesloten worden tijdens je behandeling.

Poetsinstructie voor een plaatjesbeugel

Als orthodontie-patiënt laat je al blijken dat je het belang inziet van gezonde tanden en een mooi gebit.. Een voorwaarde daarvoor is goed poetsen. Met een vaste beugel is dat een stuk lastiger, maar met wat extra tijd en aandacht lukt het best.

Gebruik een tandenborstel met een rechte steel en met een kleine borstelkop. De haren van de borstel moeten van nylon zijn en mogen vooral niet te hard zijn: medium of soft. De borstelkop moet een glad oppervlak hebben zonder profiel

Alternatief is een electrische tandenborstel met een ronddraaiende kop; er bestaan extra borstels om te gebruiken bij een plastjesbeugel. Gebruik een tandpasta met fluoride. Tandpasta's zonder fluoride werken onvoldoende preventief tegen gaatjes en kun je beter niet gebruiken. Het gebruik van homeopatische tandpasta's is geen probleem. Let er echter wel op dat er fluoride in zit.

Begin met de tanden en kiezen in de bovenkaak. Hou de borstel zoals aangeduid op de foto (onder een hoek van ongeveer 45°). Plaats de borstel boven de draden en de blokjes, op de rand van tandvlees en tand. Maak 5 à 10 korte bewegingen heen en weer, zodat de haren van de borstel vrijwel op dezelfde plaats blijven. Schuif dan de borstel een stukje op naar een aansluitende plaats en maak weer dezelfde korte bewegingen enz.
Plaats weer de borstel boven de draden en blokjes, maar nu zo, dat juist in de apparatuur wordt gepoetst. Maak dezelfde poetsbewegingen zoals hierboven werd uitgelegd.

Plaats de borstel onder de draden en blokjes zo, dat vanaf de snijrand en het kauwvlak van de tanden en kiezen in de apparatuur wordt gepoetst.
Maak weer dezelfde bewegingen met de borstel als hiervoor.

Maak nu de tanden en kiezen in je onderkaak schoon op dezelfde manier als je in de bovenkaak hebt gedaan (1,2 en 3).

Poets de binnenkant van je tanden en kiezen in de boven- en onderkaak door ook hier de borstel onder een hoek te plaatsen en de korte bewegingen te maken. Zorg er ook nu voor dat je tandvlees wordt meegepoetst.

Poets de kauwvlakken van je kiezen in boven- en onderkaak door de borstel er recht op te zetten en wat grote schrobbewegingen te maken. 
Spoel je mond, ook tussendoor af en toe.

Gebruik tot slot een ragertje om de randen van de blokjes in detail schoon te maken en om het tandvlees tussen de tanden te poetsen.

Kijk zorgvuldig in een spiegel of alle voedselresten zijn verwijderd en je blokjes en bandjes schoon zijn en glimmen.

Zorg ervoor dat je tandvlees wordt meegepoetst!

Wanneer je blokjes hebt kan het niet goed en onregelmatig poetsen ertoe leiden dat er witte en/of bruine vlekjes op je tanden rondom de blokjes ontstaan. In het ergste geval kunnen dit zelfs gaatjes worden. Dus op de eerste plaats POETSEN en nog eens POETSEN!

Bij de regelmatige controles van je vaste apparatuur door ons zullen wij steeds controleren hoe je gepoetst hebt; is dit niet zo goed geweest, dan zal hij je daarop wijzen en je aanmoedigen beter te poetsen. Maar indien dit herhaaldelijk het geval is en er zo een te groot risico voor cariës ontstaat zal hij de behandeling moeten stop zetten, met alle nadelen vandien.

De apparaten

Zoals je wel weet bestaan er verschillende soorten apparaten. Je kunt ze onderverdelen in 4 belangrijke groepen: uitneembare apparaten, buitenbeugels, functionele apparatuur en vaste apparatuur. De kans is groot dat je gedurende de behandeling meerdere apparaten krijgt of dat je twee soorten apparaten tegelijkertijd moet dragen, bv een vaste beugel en een buitenbeugel.

Al deze verschillende soorten apparaten worden besproken. Aan de hand van onderstaande foto's is het gemakkelijker om jouw apparaat terug te vinden.

Uitneembare apparatuur 

Een uitneembaar apparaat bestaat uit een plastic plaatje waarin veertjes, schroefjes en ankertjes ingebouwd zijn. Soms zit er ook een boog aan die voor de tanden loopt. De veertjes en schroefjes duwen de tanden naar hun goede plaats. De ankertjes dienen om het apparaat op z'n plaats te houden. Sommige uitneembare apparaten zitten helemaal los in de mond en dat hoort ook zo: dat zijn functionele apparaten.

Wanneer moet ik mijn beugel dragen

Je moet je beugel altijd dragen: dag en nacht ook bij het eten, tenzij wij je andere instructies geven. Je hoeft hem alleen even uit te nemen na elke maaltijd om je tanden te poetsen en je apparaat schoon te maken. Als je je beugel mag uitnemen om te eten, berg hem dan op in je beugeldoosje. Stop je beugel nooit in een servetje, want meestal verdwijnt die dan in de vuilnisbak! Ook bij het zwemmen is het veiliger om je apparaat even uit te laten. Anders is de kans groot dat je het verliest. Het apparaat wordt in de mond aangebracht volgens de aangeleerde methode. Doe alles rustig en voorzichtig zodat je beugel niet buigt of breekt.  Ga nooit met je apparaat 'spelen' door het met je tong aan en uit te doen. De kans is dan groot dat het breekt. Mocht je beugel toch stuk gaan, blijf dan niet dagenlang zonder lopen, maar maak zo snel mogelijk een tussentijdse afspraak met ons en wacht niet tot bij je volgende controle. Probeer (als het een beetje lukt) om je apparaat toch in de mond te houden.

De behandeling

Het dragen van een uitneembare beugel geeft de eerste paar dagen een lichte druk . Het geeft de eerste dagen wat ongemak bij het spreken en het eten. Het is heel belangrijk om juist dan goed vol te houden en je beugel niet uit te laten. Alleen op die manier wen je er snel aan, zodat er verder geen problemen meer zijn. In principe kom je elke maand op controle. Het apparaat wordt dan nagekeken en bijgesteld. Het uitneembare apparaat werkt alleen als het op z'n plaats in de mond zit. Wordt het apparaat niet gedragen zoals werd voorgeschreven, dan kan de behandeling onnodig lang duren of zelfs mislukken en moet ze worden stopgezet.

Reinigen van de beugel.

Dagelijks schoonhouden met water en tandenborstel. Niet met tandpasta! Zonodig kun je gebruik maken van vloeibare zeep. Leg 1 of 2  keer per maand je beugel in water met  een reinigingstablet die meekrijgt.

Speciale functionele apparatuur

De Twin Block 

Dit zijn twee aparte beugels voor boven- en onderkaak, die tesamen gedragen worden, 24 uur per dag, zelfs indien mogelijk tijdens het eten. Alleen bij het poetsen mogen de beugels uit de mond.

Hoelang moet ik mijn beugel dragen per dag?

Dat is afhankelijk van de groep waartoe jouw functioneel apparaat behoort. Sommige beugels moeten 24 uur per dag gedragen worden, andere minimaal 14 tot 16 uur per dag (op 24 u), andere beugels moeten tijdens het slapen gedragen worden.

Volg hierbij stipt de instructies die je van ons krijgt.

Een losse functionele beugel kan worden uitgenomen om te eten en om je tanden te poetsen. Voor je gaat eten berg je de beugel op in een beugeldoosje. Stop de beugel nooit in een servetje, want meestal verdwijnt die dan in de vuilnisbak! Ook bij het zwemmen is het veiliger je apparaat even uit te laten. Anders is de kans groot dat je het verliest. Het apparaat wordt in de mond aangebracht volgens de aangeleerde methode. Doe alles rustig en voorzichtig, zodat je beugel niet buigt of breekt.  Mocht je beugel toch stuk gaan, blijf dan niet dagenlang zonder lopen, maar maak zo snel mogelijk een tussentijdse afspraak met ons  en wacht niet tot bij je volgende controle. Probeer (als het een beetje lukt) om je apparaat toch in de mond te houden.

Vaste apparatuur

Een vast apparaat is, zoals de naam zegt, vast in de mond bevestigd en kan niet door jezelf worden uitgenomen. Het bestaat uit veerkrachtige draden die vastgehouden worden door het plaatje(bracket). Op de achtertse kiezen worden meestal bandjes geplakt. En op de voorste tanden plaatjes ( brackets). Het plakken van een plaatjesbeugel doet geen pijn maar vraagt wel wat tijd.

In het begin van de behandeling en vaak ook na het aanspannen van de beugel kunnen je tanden en kiezen gevoelig worden en lijken ze zelfs een beetje los te staan. Dat is heel normaal en de pijn verdwijnt vanzelf na een paar dagen. De tong en wangen kunnen in het begin wat irriteren. Hiervoor krijg je wax mee van de ortho.
Je moet 1 keer per maand op controle komen.

Elastieken dragen

Tijdens de behandeling worden vaak elastieken gebruikt. De elastieken leveren de kracht die nodig is om tanden te verplaatsen. Het is daarom erg belangrijk dat ze worden gedragen volgens de instructies die je krijgt. Een tot twee keer per dag kun je de oude elastieken vervangen voor een nieuw setje. Je krijgt daarom genoeg voorraad mee naar huis. Als  de elastieken bijna op zijn moet je dat tijdens de controle aangeven.

Orthodontie is een prima methode om je zelfbewustzijn te verhogen, de tandheelkundige gezondheid te verbeteren en om een lach te creëren die je kunt delen met iedereen die je ontmoet. Vandaag de dag maakt een nieuwe techniek, de “self-ligating brackets” ( blokjes met deurtjes), orthodontie een minder tijdrovende behandeling die bovendien veel comfortabeler is dan voorheen. We willen je hiermee uitleggen wat dit systeem te bieden heeft. Je zult versteld staan van de snelheid waarmee je nieuwe lachlijn zich begint te ontwikkelen. En aan het eind is er een perfecte lachlijn, waar je een leven lang plezier van hebt. 

Aanvang van de behandeling 6-9  maanden na aanvang van de behandeling

De traditionele manier van behandelen omvat het inbinden van draden met kleine elastiekjes of stainless steel draadjes. Deze nieuwe bracket heeft een soort schuifslot dat de draad vast houdt, waardoor er meer vrijheid van bewegen is voor de tanden. Hierdoor is er nauwelijks of geen pijn meer en kan de totale behandelduur verkort worden.
                                                
De bracket gesloten

Door dit schuifmechanisme kunnen we high-tech draden en kleine krachten gebruiken. Dit betekent minder druk op de tanden en meer comfort! Daarnaast betekent dit mechanisme een snellere behandeling wanneer je dit vergelijkt met de conventionele brackets. Deze geringe krachten zijn biologisch compatibel en dat betekent dat ze met het lichaam meewerken i.p.v. er tegen in.

Hier een mooi voorbeeld van wat er met een plaatjesbeugel bereikt kan worden. 

Na het beëindigen van de plaatjesbeugel is het erg belangrijk dat het gebit in de nieuwe stand wordt vastgehouden.Anders is het best mogelijk dat je tanden, geheel of gedeeltelijk, naar hun oude positie zullen terugkeren. Het zou zonde zijn om het resultaat terug verloren te zien gaan omdat de behandeling niet op de juiste manier werd afgesloten. Juist daarom is de retentie zeker zo belangrijk als alles wat eraan voorafgegaan is.

Een vaste retainer: dit is een dun draadje dat aan de achterzijde van de tanden wordt geplakt. Zulke draadjes blijven meestal voor de rest van je leven zitten.
Ook wordt er in de bovenkaak een uitneembare retainer gemaakt. Deze draag je het ’s nachts gedurende een jaar

Tijdens de retentiefase is het noodzakelijk dat wij je regelmatig terug zien. Dit zal niet zo vaak zijn als tijdens de behandelingzelf. Indien er zich veranderingen voordoen, zullen die het snelst optreden in de periode kort na je orthodontische behandeling. Bij het geringste gevoel van verandering van tandstand of wanneer je retainer los zit, moet je een afspraak maken met ons.

Logopedie & OMFT

Als bepaalde mondspieren of spiergroepen niet goed functioneren, heeft dit vrijwel altijd een direct gevolg voor de vorm van het gebit en/of de kaken.  Als de kaken, de tanden en kiezen en/of het kaakgewricht bij het probleem betrokken zijn, werken wij samen met een in oro-myofunctionele therapie (OMFT) gespecialiseerde logopedist.

Wat doet de logopedist

De logopedist adviseert over een behandeling en zal deze afstemmen op het kind. Mondademen moet zo vroeg mogelijk worden gestopt ter voorkoming van terugkerende verkoudheden en oorontstekingen. De behandeling zal vooral gericht zijn op lipsluiting en op het verstevigen van de mondmotorische spieren. Er worden oefeningen gegeven die de spieren van de tong en lippen versterken. De logopedist kan ook oefeningen geven om het neusademen te stimuleren. Daarnaast wordt de tongpositie zowel in rust als tijdens de spontane spraak getraind. Het afwijkend slikken wordt voor of na het wisselen van de voortanden aangepakt. Verder kan duimen nadelige invloed hebben op de gebitsontwikkeling.

Hulpmiddelen om deze behandeling te ondersteunen zijn Myobraces. Deze zorgen voor:
•    lipsluiting in rust
•    juiste ademhaling
•    juiste slikpatroon
•    verbeterde gezichtsontwikkeling

Deze trainers kunnen ook gebruikt worden tijdens een actieve orthobehandeling.

Gecombineerde orthodontisch-chirurgische behandeling

Sommige ernstige afwijkingen van het gebit en van de kaakbeenderen kunnen niet uitsluitend met orthodontische of orthopedische middelen behandeld worden. Soms is de afwijking te groot om alleen met een beugel te behandelen of kan de groei zo ongunstig verlopen dat het effect van orthodontische apparaten onvoldoende is. Wanneer de patiënt volwassen is en niet meer groeit, zijn de mogelijkheden van een orthodontische behandeling eveneens beperkt en is het mogelijk dat het dragen van een beugel niet volstaat om het probleem op te lossen. Sommige orthodontische behandelingen kunnen ook negatieve invloed hebben op het uiterlijk van het gezicht.

In deze omstandigheden kan kaakchirurgie( een operatieve correctie van de stand van de onder-en/of bovenkaak) een oplossing bieden. Hierdoor bereikt men ook een verbetering van het uiterlijk. Bij de behandeling zijn je ortho specialist en de kaakchirurg betrokken. Deze behandeling wordt dus in teamverband voorbereid en uitgevoerd. Voor specifieke informatie over de operatie zelf kun je terecht bij de kaakchirurg.


Deze behandelingen zijn gebonden aan een minimum leeftijd die bereikt wordt wanneer je uitgegroeid bent. Zo kan het soms noodzakelijk zijn een behandeling bij een kind uit te stellen als men een leeftijd bereikt van 17 - 18 jaar om dan zowel de orthodontische als ook de chirurgische behandeling in een keer door te voeren.

Hoe kunnen we je helpen?

Openingstijden

Maandag
08:30 - 17:00
dinsdag
08:30 - 17:00
woensdag
08:30 - 17:00
donderdag
08:30 - 17:00
vrijdag
08:30 - 17:00
zaterdag
GESLOTEN
zondag
GESLOTEN

LET OP: Openingstijden kunnen per locatie afwijken.