Orthodontie

Wil je vriendelijk, rustig en met aandacht behandeld worden?

Dan ben je bij ons aan het goede adres. De Amalia Kliniek staat bekend als angstkliniek. Wij tonen begrip begrip voor al onze patiënten en leggen alles duidelijk uit.

Bij ons heb je ruime keuze om een afspraak te maken. Voor controles zijn wij op maandag zelfs open tot 19.00 uur! Bovendien parkeer je gratis dichtbij de praktijk, hebben we gratis wifi en kun je altijd een kop koffie pakken.

Tandarts voor Orthodontie Marc Florack, behandelt met zijn vaste team ortho-assistentes zowel kinderen als volwassenen. Niet alleen patiënten van de Amalia Kliniek zelf, maar ook van collega’s uit de regio. Die laatsten komen alleen voor hun orthodontische behandeling naar de Amalia Kliniek. De tandheelkundige behandelingen (bijv. reguliere controles en vullingen) doet de eigen huistandarts, ook tijdens de periode van de beugelbehandeling.

Orthodontie - algemeen
Veel patiënten maken gebruik van orthodontie, omdat ze een mooi gebit en een harmonisch gezicht willen. Wanneer de tanden niet netjes in de rij staan en boven- en ondergebit niet goed op elkaar passen, kan de tandarts/orthospecialist je helpen om de tanden mooi op de juiste plaats te zetten. Om een goed passend geheel te krijgen, is het het beste om de bovenkaak én de onderkaak te corrigeren.

Bij jonge kinderen is soms al te merken dat de boven- of onderkaak verkeerd groeit. De tandarts/orthospecialist probeert dan met aangepaste beugels de afwijkende groei tegen te gaan en waar mogelijk te verbeteren.
Scheve tanden kunnen het ook moeilijk maken om het gebit goed te poetsen. Daardoor ontstaat er makkelijker tandbederf en tandvleesontsteking. Ook hier biedt de orthodontie uitkomst.

Meer en meer beginnen ook volwassenen met een orthodontische behandeling. Als dat nodig is, kunnen we die combineren met een chirurgische kaakcorrectie of/en een prothetische tandverzorging.

Er is geen juiste leeftijd om voor het eerst bij de orthodontist langs te komen. Vaak zal je eigen tandarts je doorverwijzen als hij/zij het nodig vindt. Wij raden aan om je kind eens te laten onderzoeken rond de leeftijd van 7 à 8 jaar.  Wanneer je voor het eerst voor advies bij ons komt, kijken we of een beugel nodig is. We controleren op verkeerde gewoonten (duimen, lipzuigen, verkeerd slikken).

Vraag voordat je met een orthodontische behandeling begint even bij je verzekering na of je in aanmerking komt voor een vergoeding. Vraag ook welk percentage wordt vergoed en welk totaalbedrag maximaal in het pakket zit. Heb je nog vragen, mail ons gerust: ortho@amaliakliniek.nl

Hoe verloopt een orthodontiebehandeling?
Het eerste consult
Als je voor het eerst bij ons komt, kijken we of je een behandeling nodig hebt en zo ja, wanneer je daar het beste mee kunt beginnen. Vaak is het nodig om al bij je eerste bezoek een röntgenfoto te nemen. Hierop kunnen we al jouw tanden bekijken en eventuele problemen opsporen.  Dit consult zal altijd op de maandag ingepland worden.

Onderzoek
Als je een behandeling nodig hebt, maken we een nieuwe afspraak. Dan doen we een uitgebreid onderzoek om te bepalen welke behandeling voor jou het beste is. Hiervoor maken we röntgenfoto’s en enkele gewone foto's en afdrukken. 

Het behandelingsplan
Aan de hand van al deze gegevens maken we een behandelingsplan. Tijdens de volgende afspraak, zo’n 2 tot 3 weken later, bespreken we dit plan samen met jou en je ouders. We vertellen je wat de voor -en nadelen zijn van wel of niet behandelen. Het wordt dan duidelijk hoe je behandeling zal gaan en welk apparaat je moet dragen. Misschien zijn er meerdere behandelingsopties. Ook de kosten komen aan bod. Belangrijk is dat je zelf gemotiveerd bent om je beugel te dragen.

Start van de behandeling
De vierde afspraak is meteen ook de start van je behandeling. Nu krijg je je beugel en vanaf dan moet je regelmatig op controle komen.

De retentiefase
Na een behandeling van gemiddeld 2 jaar mag het apparaat er weer uit. Dan begint de zogenaamde retentiefase. Het volgende jaar kom je nog ongeveer 4 keer op controle. Dit om te voorkomen dat je tanden en kiezen weer gaan verschuiven.

Veelgestelde vragen / FAQ
Hieronder vind je een lijst met veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij, stuur dan een mail naar:ortho@amaliakliniek.nl. We antwoorden je zo snel mogelijk.

Tot welke leeftijd is een orthodontische behandeling mogelijk?
Dit kan in principe op elke leeftijd. Ook bij volwassenen is het heel goed mogelijk om het gebit met beugels recht te zetten. De kwaliteit van je gebit, tandvlees en kaakbeen moet dan wel goed zijn voor een orthodontische behandeling. Alleen een afwijkende stand van je kaken kan niet meer met beugels worden gecorrigeerd. Volwassenen groeien namelijk niet meer. Een kaakchirurg kan een afwijkende kaakstand wel operatief corrigeren.

Hoelang duurt een orthodontische behandeling?
Dat is van tevoren niet precies te zeggen. Het hangt af van onder meer groei, aanpassingsvermogen, motivatie en medewerking van jezelf. Bovendien verschilt de biologische reactie van tanden, kaken en mondspieren op de aangebrachte apparaten sterk per persoon. Ook tussentijds is het daarom meestal moeilijk om te voorspellen hoelang een behandeling nog zal duren. Wel geldt in het algemeen dat een (actieve) orthodontische behandeling gemiddeld zo'n 2 tot 3 jaar duurt. Daarna volgt de retentiefase van minstens één jaar. 

Doet een beugel pijn?
De last die je van een beugel hebt, verschilt per persoon. Als je pas een apparaat hebt gekregen, kun je er vooral de eerste twee nachten best wat last van hebben. Soms moet je een pijnstiller nemen (b.v. paracetamol). Als je veel last hebt bij het kauwen, kun je tijdelijk wat zachter voedsel eten (zoals brood zonder korsten, pudding en soep). Na een dag of twee heb je meestal minder last van je beugel. De meeste patiënten hebben een week nodig om goed aan hun apparaat te wennen. Het praten en slikken gaat dan steeds beter. Elke keer als je je apparaat laat aanspannen, kunnen je tanden wel weer even een paar dagen gevoelig zijn. Maar bijna altijd heb je er dan veel minder last van dan toen je je beugel voor het eerst kreeg.

Mijn tanden voelen los aan en ik ben bang dat ze gaan uitvallen.
In het begin van je behandeling en vaak ook ná het aanspannen van je apparaat, kunnen je tanden inderdaad een paar dagen gevoelig zijn en zelfs een beetje los lijken te staan. Dit is een normale reactie en kan geen kwaad. Je zult je tanden hierdoor niet verliezen en de pijn verdwijnt spontaan.

Ik heb gehoord dat duimzuigen nadelig is voor je tanden, is dat waar?
Ja, langdurig blijven duimzuigen nadat de eerste definitieve tanden zijn doorgebroken kan onomkeerbare gevolgen hebben. Het is daarom aanbevolen het duimzuigen te stoppen als de eerste tanden beginnen te wisselen. Anders gaan de bovenste snijtanden meer en meer naar voren groeien en passen de onderste en de bovenste tanden niet meer op elkaar.

Mag ik kauwgom eten als ik een beugel draag?
Nee: laat kauwgom en taaie, kleverige snoepjes staan. Zelfs al ben je nog zo voorzichtig, toch is dit gevaarlijk omdat bogen en veertjes kunnen verbuigen of zelfs breken bij het kauwen. Hierdoor gaat je apparaat verkeerd op je tanden inwerken, duurt de behandeling langer en kost het extra werk en geld om je beugel weer te herstellen. Gaat je apparaat toch stuk, maak dan zo snel mogelijk een afspraak en wacht niet tot bij je volgende controle.

Mag ik met mijn beugel in een appel bijten?
Harde etenswaren, zoals appels, harde broodjes, harde snoepjes, nootjes of lollies, kun je het beste vemijden. Bogen en veertjes kunnen verbuigen of zelfs breken bij het eten van te hard voedsel. Hierdoor gaat je apparaat verkeerd op je tanden inwerken, duurt de behandeling langer en kost het extra werk en geld om je beugel weer te herstellen. Gaat je apparaat toch stuk, maak dan zo snel mogelijk een afspraak en wacht niet tot bij je volgende controle.

Mijn elastiekjes zijn op!
Zijn je elastiekjes bijna op, neem dan contact op met de praktijk. Je kan de elastiekjes zelf komen ophalen of we sturen ze per post naar je thuis. Bij je naam op de zakjes staat de juiste maat van je elastiekjes. Bel even of stuur een e-mail met je naam, adres en het juiste type van de elastiekjes die je nodig hebt. 

Mijn apparaat is stuk!
Als dit gebeurt, maak dan zo snel mogelijk een afspraak en wacht niet tot bij je volgende controle. Anders gaan de gebroken veertjes of een kapotte draad ervoor zorgen dat je apparaat verkeerd op je tanden inwerkt, waardoor het langer duurt om je tanden in hun oorspronkelijke stand te brengen.

Er is een bracket/plaatje los!
Dat is niet zo erg. Je apparaat zal hierdoor nog niet verkeerd op je tanden inwerken. Het is wel belangrijk om even te bellen. Dan weet de assistente dat ze een plaatje moet plakken. Is de komende afspraak niet lang genoeg, dan maken we een nieuwe langere afspraak.

Doet het pijn als mijn blokjes eraf worden gehaald?
Nee, daar voel je bijna niets van. De metalen blokjes die op je tanden zitten, worden met een speciale tang een klein beetje verbogen. De lijm laat dan meteen los. Meestal zijn de blokjes eraf voor je het weet. De meeste tijd zit in het schoonmaken van je tanden en kiezen.

Krijg je van een beugel gaatjes?
Nee, van een beugel krijg je geen gaatjes. Gaatjes krijg je van tandplak. Dat is een wit laagje dat op de tanden en kiezen vast blijft plakken als je je tanden niet goed hebt gepoetst. In plak zitten miljarden bacteriën die gaatjes veroorzaken. Door plak kan ook het tandvlees ontsteken. Bij een vast apparaat is het veel moeilijker om je tanden schoon te houden. Als er rond de metalen blokjes plak blijft zitten, kunnen daar dus gaatjes ontstaan. Je ziet dan witte of bruine vlekken op je tanden als je blokjes eraf gehaald zijn. Dat zijn beginnende gaatjes. Als je je tanden goed poetst, heb je daar geen last van! Meer informatie vind je bij poetsinstructies voor orthodontie-patiënten. De assistentes houden je mondhygiëne goed in de gaten. Ontstaan deze vlekken toch, dan stoppen we de beugelbehandeling.

Waarom kan ik niet altijd buiten de schooluren op consult komen?
Bij het begin en het einde van je behandeling duurt je consult langer. Het plaatsen en verwijderen van sommige apparaten neemt al gauw meer dan één uur in beslag. Deze lange consulten zijn daarom altijd tijdens de schooluren. Ook zijn de werkuren ná school beperkt. Daarom kan niet iedereen altijd na de schooluren op controle komen. De korte controles plannen we wel altijd na schooltijd.

Als ik een beugel heb en daarvoor op controle ga, waarom moet ik dan nog naar mijn eigen tandarts?
Het is héél belangrijk dat je tijdens de orthodontische behandeling bij je eigen tandarts onder controle blijft. Wij kijken iedere keer naar je tanden om te zien of de orthodontische behandeling goed gaat. Maar wij letten niet speciaal op gaatjes en tandvleesontstekingen. Dat doet je eigen tandarts.

Ik heb gehoord dat er soms tanden getrokken moeten worden voor een orthodontische behandeling. Waarom is dat nodig?
Vaak moeten we ruimte maken om scheve tanden reecht te zetten met een beugel. In veel gevallen kan dat met een buitenbeugel of een verbredingsbeugel in de bovenkaak. Maar soms kunnen we met een buitenbeugel niet genoeg ruimte maken. Dan moeten we (voor je je apparaat krijgt) tanden trekken om plaats te maken voor de andere tanden. Aan de hand van gebitsmodellen en röntgenfoto's beoordelen we of het echt nodig is om kiezen te trekken en zo ja, welke.

Moet je altijd al je melktanden gewisseld hebben voor je een beugel kunt krijgen?
Nee, je hoeft lang niet altijd te wachten totdat alles is gewisseld. Soms is een vroegtijdige behandeling nodig. Voor een plaatjesbeugel is het wel vaak nodig dat al je tanden (of bijna alle) zijn gewisseld. Maar soms moeten we eerst de stand van de onder- en bovenkaak ten opzichte van elkaar corrigeren. Meestal gerbuiken we hiervoor uitneembare apparatuur en/of een buitenbeugel. Deze beugels werken in de regel het beste als de wisseling nog niet klaar is. Als we wachten tot alle tanden zijn gewisseld, dan is de kaakgroei misschien al bijna afgelopen. Het wordt dan moeilijk of zelfs onmogelijk om de stand van de onder- en bovenkaak ten opzichte van elkaar met beugels nog goed te krijgen.

Wanneer heb je een uitneembare beugel nodig? En wanneer een plaatjesbeugel?
Iedere beugel heeft zijn eigen functie. In het algemeen is een uitneembare beugel vaak meer geschikt om het kaakbeen en groepen tanden te verplaatsen. Zo wordt met een uitneembare beugel de hele bovenkaak naar achter en/of de hele onderkaak naar voren verplaatst. Vaste beugels zijn meestal wat beter om individuele tanden en kiezen te verplaatsen en recht te zetten. Aan de hand van gebitsmodellen en röntgenfoto's kijken we met welke beugels we een bepaalde gebitsafwijking het beste kunnen corrigeren.

Wat is het verschil tussen witte en metalen blokjes?
Witte blokjes lijken mooier en toch zie je ze niet zo vaak. Dat komt omdat witte blokjes een aantal nadelen hebben. Ze zijn meestal van porselein gemaakt. Dit is sterker dan je tandglazuur. Als je met je bovenste tanden zou bijten op witte blokjes die op je onderste tanden plakken, dan kun je je tandglazuur beschadigen. Ook kunnen er tijdens de behandeling stukken van witte blokjes afbreken. Dit is niet gevaarlijk, maar het kan je behandeling wel bemoeilijken en vertragen. Tenslotte is een wit blokje ook duurder dan een metalen blokje. Vanwege al deze zaken worden witte blokjes minder vaak gebruikt. Bovendien blijft de metalen draad zichtbaar!

Hoe maak ik mijn uitneembare beugel schoon?
Het beste hou je de beugel schoon met water en handzeep. Gebuik hiervoor een aparte tandenborstel. Twee keer per maand leg je de beugel in water met een oplosbaar tablet, dat je van de orthodontieafdeling meekrijgt. Ga niet schrobben met tandpasta, want daardoor komen er sneller witte vlekken op je beugel en hij gaat stinken.

Ik heb pas een plaatjesbeugel op mijn tanden gekregen, maar nu ontstaan er spleetjes tussen de tanden. Is dit normaal?
Dit is normaal en is slechts tijdelijk. De spleetjes worden allemaal gesloten tijdens je behandeling.

Hoe poets ik mijn plaatjesbeugel?
Gebruik een tandenborstel met een rechte steel en met een kleine borstelkop. De haren van de borstel moeten van nylon zijn en mogen vooral niet te hard zijn: medium of soft. De borstelkop moet een glad oppervlak hebben zonder profiel. Je kunt ook een elektrische tandenborstel met een ronddraaiende kop gebruiken; er bestaan extra borstels voor een plaatjesbeugel. Gebruik een tandpasta met fluoride, die werkt het beste tegen gaatjes. Het gebruik van homeopatische tandpasta's is geen probleem, als er maar fluoride in zit.

Begin met de tanden en kiezen in de bovenkaak. Hou de borstel onder een hoek van ongeveer 45 graden. Plaats de borstel boven de draden en de blokjes, op de rand van tandvlees en tand. Maak 5 à 10 korte bewegingen heen en weer, zodat de haren van de borstel vrijwel op dezelfde plaats blijven. Schuif dan de borstel een stukje op en maak weer dezelfde korte bewegingen. Ga zo door. 
Plaats dan de borstel weer boven de draden en blokjes, maar nu zo, dat je juist in de apparatuur poetst. Maak dezelfde poetsbewegingen zoals hierboven.

Plaats de borstel dan onder de draden en blokjes, zodat je vanaf de snijrand en het kauwvlak van de tanden en kiezen in de apparatuur poetst. 
Maak weer dezelfde bewegingen met de borstel als hiervoor.

Maak nu de tanden en kiezen in je onderkaak schoon op dezelfde manier als je in de bovenkaak hebt gedaan.

Poets de binnenkant van je tanden en kiezen in de boven- en onderkaak door ook hier de borstel onder een hoek te plaatsen en de korte bewegingen te maken. Zorg er ook nu voor dat je je tandvlees meepoetst.

Poets de kauwvlakken van je kiezen in boven- en onderkaak door de borstel er recht op te zetten en grote schrobbewegingen te maken. 
Spoel je mond, ook tussendoor af en toe.

Gebruik tot slot een ragertje om de randen van de blokjes goed schoon te maken en om het tandvlees tussen de tanden te poetsen.

 Kijk goed in een spiegel of alle voedselresten weg zijn en of je blokjes en bandjes schoon zijn en glimmen.

Zorg ervoor dat je tandvlees wordt meegepoetst!

Wanneer je blokjes hebt en niet goed en onregelmatig poetst, kunnen er daardoor witte en/of bruine vlekjes ontstaan op je tanden rondom de blokjes. In het ergste geval kunnen dit zelfs gaatjes worden. Dus POETSEN en nog eens POETSEN!

Bij de controles van je vaste apparatuur kijjken wij steeds hoe je hebt gepoetst. Is dat niet zo goed geweest, dan wijzen we je daarop en moedigen we je aan om beter te poetsen. Heeft dat geen effect en wordt het risico op gaatjes te groot, dan moeten we de behandeling stopzetten, met alle nadelen vandien.

Welke apparaten zijn er?
De verschillende soorten apparaten kun je onderverdelen in 4 belangrijke groepen: uitneembare apparaten, buitenbeugels, functionele apparatuur en vaste apparatuur. De kans is groot dat je tijdens de behandeling meerdere apparaten krijgt of dat je twee soorten apparaten tegelijkertijd moet dragen, bv. een vaste beugel en een buitenbeugel.

Uitneembare apparatuur 
Een uitneembaar apparaat bestaat uit een plastic plaatje waarin veertjes, schroefjes en ankertjes zijn ingebouwd. Soms zit er ook een boog aan, die voor de tanden loopt. De veertjes en schroefjes duwen de tanden naar hun goede plaats. De ankertjes houden het apparaat op z'n plaats. Sommige uitneembare apparaten zitten helemaal los in de mond en dat hoort ook zo: dat zijn functionele apparaten.

Wanneer moet ik mijn beugel dragen?
Je moet je beugel altijd dragen: dag en nacht en ook bij het eten, tenzij wij je andere instructies geven. Je hoeft hem alleen even uit te nemen na elke maaltijd om je tanden te poetsen en je apparaat schoon te maken. Als je je beugel mag uitnemen om te eten, berg hem dan op in je beugeldoosje. Stop je beugel nooit in een servetje, want meestal verdwijnt hij dan in de vuilnisbak! Ook bij het zwemmen is het veiliger om je apparaat even uit te laten, zodat je het niet verliest. Zet het apparaat in je mond zoals je het hebt geleerd. Doe alles rustig en voorzichtig, zodat je beugel niet buigt of breekt.  Ga nooit met je apparaat 'spelen' door het met je tong aan en uit te doen. De kans is dan groot dat het breekt. Gaat je beugel toch stuk, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met ons en wacht niet tot bij je volgende controle. Probeer (als het een beetje lukt) om je apparaat toch in de mond te houden.

De behandeling
Het dragen van een uitneembare beugel geeft de eerste paar dagen een lichte druk. Ook kun je wat moeilijk spreken en eten. Het is heel belangrijk om juist dan goed vol te houden en je beugel niet uit te laten. Alleen op die manier wen je er snel aan. In principe kom je elke maand op controle. Het apparaat wordt dan nagekeken en bijgesteld. Het uitneembare apparaat werkt alleen als het op z'n plaats in de mond zit. Draag je je beugel niet zoals voorgeschreven, dan kan de behandeling onnodig lang duren of zelfs mislukken en moet ze worden stopgezet.

Speciale functionele apparatuur
De Twin Block zijn twee aparte beugels voor boven- en onderkaak, die samen gedragen worden, 24 uur per dag, zelfs bij het eten. Alleen bij het poetsen mogen de beugels uit de mond.

Hoelang moet ik mijn beugel dragen per dag? Dat hang ervan af. Sommige functionele beugels moet je 24 uur per dag dragen, andere minstens 14 tot 16 uur per dag. Sommige apparaten moet je dragen tijdens het slapen. Volg hierbij precies de instructies die je van ons krijgt.

Een losse functionele beugel kun je uitnemen om te eten en om je tanden te poetsen. Voor je gaat eten,  berg je de beugel op in een beugeldoosje. Stop de beugel nooit in een servetje, want vaak verdwijnt hij dan in de vuilnisbak! Ook bij het zwemmen is het veiliger je apparaat even uit te laten, zodat je het niet verliest. Doe het apparaat rustig en voorzichtig in je mond zoals je hebt aangeleerd. Zo buigt of breekt je beugel niet. Mocht je beugel toch stuk gaan, maak dan zo snel mogelijk een afspraak en wacht niet tot bij je volgende controle. Probeer (als het een beetje lukt) om je apparaat toch in de mond te houden.

Vaste apparatuur
Een vast apparaat is, zoals de naam zegt, vast in de mond bevestigd. Je kunt het niet zelf uitnemen. Het bestaat uit veerkrachtige draden die vastgehouden worden door het plaatje (bracket). Op de achterste kiezen worden meestal bandjes geplakt, op de voorste tanden plaatjes (brackets). Het plakken van een plaatjesbeugel doet geen pijn, maar duurt wel even. 

In het begin van de behandeling en vaak ook na het aanspannen van de beugel kunnen je tanden en kiezen gevoelig worden.  Ze lijken zelfs een beetje los te staan. Dat is heel normaal en de pijn verdwijnt vanzelf na een paar dagen. De tong en wangen kunnen in het begin wat irriteren. Hiervoor krijg je wax mee van de ortho.
Je moet 1 keer per maand op controle komen.

Elastieken dragen
Tijdens de behandeling gebruiken we vaak elastieken. Die leveren de nodige kracht om tanden te verplaatsen. Draag ze daarom volgens de instructies die je krijgt. Een tot twee keer per dag kun je de oude elastieken vervangen voor een nieuw setje. Je krijgt genoeg voorraad mee naar huis. Laat het bij de controle weten als de elastieken bijna op zijn.

Retentiefase
Als je plaatjesbeugel er uit mag, is het erg belangrijk dat het gebit in de nieuwe stand wordt vastgehouden. Anders gaan je tanden misschien geheel of gedeeltelijk naar hun oude positie terug. Om de behandeling goed af te sluiten, is de retentie zeker zo belangrijk als alles wat eraan is voorafgegaan.

We gebruiken een vaste retainer: dit is een dun draadje dat we aan de achterzijde van de tanden plakken.  Meestal blijven deze draadjes de rest van je leven zitten. In de bovenkaak maken we een uitneembare retainer. Die draag je één jaar lang ’s nachts.

Tijdens de retentiefase kom je regelmatig op controle. Als je ook maar een kleine verandering van tandstand voelt of wanneer je retainer los zit, moet je een afspraak met ons maken.

Self-ligating brackets
De 'self-ligating brackets' (blokjes met deurtjes) is een nieuwe orthodontie-techniek, die minder tijdrovend en comfortabeler is dan vroeger.  

Bij de traditionele manier van behandelen hoort het inbinden van draden met kleine elastiekjes of stainless steel draadjes. De nieuwe bracket heeft een soort schuifslot dat de draad vasthoudt, waardoor de tanden meer kunnen bewegen. Hierdoor voel je nauwelijks of geen pijn meer en kan de totale behandelduur worden verkort. Door het schuifmechanisme kunnen we high-tech draden en kleine krachten gebruiken. Dit betekent minder druk op de tanden en meer comfort. 

Logopedie 

Als bepaalde mondspieren of spiergroepen niet goed werken, heeft dit vrijwel altijd een direct gevolg voor de vorm van het gebit en/of de kaken. Als het probleem zich uitbreidt naar de kaken, de tanden en kiezen en/of het kaakgewricht, dan werken wij samen met een logopedist die is gespecialiseerd in oro-myofunctionele therapie (OMFT).

Wat doet de logopedist?
De logopedist adviseert over een behandeling en stemt die af op het kind. Om terugkerende verkoudheden en oorontstekingen te voorkomen, moet het ademen door de mond zo vroeg mogelijk worden gestopt. Dat gebeurt door te werken aan de lipsluiting en het verstevigen van de mondmotorische spieren. De logopedist geeft je kind oefeningen die de spieren van de tong en lippen versterken of die het neusademen stimuleren. Daarnaast wordt de positie van de tong getraind, zowel in rust als tijdens het spreken. Na het wisselen van de voortanden pakken we het afwijkend slikken aan en eventueel het duimen.

Hulpmiddelen om de behandeling te ondersteunen, zijn Myobraces. Deze zorgen voor:
•    lipsluiting in rust;
•    juiste ademhaling;
•    juiste slikpatroon;
•    verbeterde gezichtsontwikkeling.

Deze trainers kunnen ook worden gebruikt tijdens een actieve orthobehandeling.

Gecombineerde orthodontisch-chirurgische behandeling
Sommige ernstige afwijkingen van het gebit en van de kaakbeenderen zijn niet alleen te behandelen met orthodontische of orthopedische middelen. Ook bij volwassen patiënten zijn de mogelijkheden van een orthodontische behandeling beperkt en is het dragen van een beugel misschine niet genoeg om het probleem op te lossen. Bovendien kunnen sommige orthodontische behandelingen een negatieve invloed hebben op het uiterlijk van het gezicht.

In al deze gevallen kan kaakchirurgie (een operatieve correctie van de stand van de onder-en/of bovenkaak) een oplossing bieden. Daardoor verbetert ook het uiterlijk. Je ortho-specialist en de kaakchirurg bereiden deze behandeling samen voor en voeren hem uit. Voor meer informatie over de operatie zelf kun je terecht bij de kaakchirurg.

Kaakchirurgie komt pas aan de orde als je de leeftijd hebt bereikt waarop je niet meer groeit. Soms moet een behandeling bij een kind daardoor worden uitgesteld. Als het kind 17-18 jaar is, kunnen we dan in een keer de orthodontische en de chirurgische behandeling uitvoeren. 

Hoe kunnen we je helpen?

Openingstijden

Maandag
08:30 - 17:00
dinsdag
08:30 - 17:00
woensdag
08:30 - 17:00
donderdag
08:30 - 17:00
vrijdag
08:30 - 17:00
zaterdag
GESLOTEN
zondag
GESLOTEN

LET OP: Openingstijden kunnen per locatie afwijken.