Tussen het trekken van tanden en het definitief plaatsen van een prothese zit een periode waarin de wonden moeten helen. Het laboratorium maakt dan een zogenaamde noodprothese.
Als de wonden zijn genezen moet de prothese worden opgevuld (rebasing), in sommige gevallen dient er een nieuwe prothese te worden gemaakt. Tijdens de eerste dagen zal u moeten wennen aan uw nieuwe prothese(kunstgebit), daarom volgen hier een aantal adviezen .

Eerste 24 uur
Als direct na het trekken van tanden of kiezen een prothese geplaatst wordt spreken we van een immediaat prothese. In het begin zal uw kunstgebit hinderlijk aanvoelen en zal u deze uit de mond willen nemen.
Probeer toch steeds uw prothese in uw mond te houden. Dit is van groot belang om er aan te wennen. Na het trekken van tanden of kiezen zal er altijd enige zwelling optreden van het tandvlees.
Deze zwelling verdwijnt na 2-3 dagen. Als er een prothese geplaatst is direct na het verwijderen van tanden houdt deze prothese de zwelling tegen. Als om wat voor reden de prothese niet ingehouden wordt,
bijvoorbeeld omdat hij uit de mond gevallen is gedurende de slaap, kan de zwelling ervoor zorgen dat de prothese de eerste dagen niet past. Het is daarom van groot belang om de eerste 24 uur de prothese niet uit te nemen. Pas na 24 uur kan de prothese voor het eerst uitgenomen worden om te spoelen (zowel de mond als de prothese). Tegen de eventuele pijn na de tandheelkundige behandeling mag u twee paracetamol 500 mg, of één ibuprofen 600mg of 400mg nemen. 2e en 3e dag:
Prothese dag en nacht dragen en na elke maaltijd de prothese en mond goed spoelen, ’s avonds de prothese grondig schoonmaken met een tandenborstel en (hand)zeep.

Toekomst
Advies om de prothese ’s nachts niet te dragen, prothese 2x per dag schoonmaken en de mond na elke maaltijd grondig spoelen met perio-aid. Als het tandvlees genezen is: Prothese ‘s morgens en ’s avonds schoonmaken met een tandenborstel en elke avond tandvlees poetsen/masseren met een zachte tandenborstel.

Na 6 maanden
Houdt u er wel rekening mee dat uw kaak zal gaan slinken na het verwijderen van uw tanden en kiezen. Na ongeveer 6 maanden zal de kaak uitgeslonken zijn.
Dus uw prothese zal dan aangepast moeten worden.
Dit heet een rebase. (Deze wordt door de verzekering altijd 100% vergoedt).
Is er dan nog geen verbetering dan kunt u een afspraak maken in de Amalia Kliniek om eens te kijken of implantaten evt. een oplossing kunnen bieden.

Wij behandelen uitsluitend op afspraak

  • afspraak@amaliakliniek.nl
  • 045-5416557 van 8.30u tot tot 17.00u (doorlopend).
  • Houdt u ID-bewijs, paspoort en ziekenfondspasje bij de hand 
zodat wij u gegevens makkelijk kunnen invoeren. Indien u uw afspraak niet kunt nakomen, 
dient u deze ruim 24 uur van tevoren af te zeggen, 
anders zijn wij genoodzaakt de voor u gereserveerde tijd in rekening te brengen.
×

Amaliakliniek in the picture

Bekijk de videospecial op L1 met Amalia Kliniek in de hoofdrol

 

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×