De narcosebehandeldag in de kliniek

Hier volgt nu een beschrijving van een behandeling onder narcose.

Bij aankomst in onze kliniek zal de receptioniste nog een aantal vragen met u doornemen, waarna u mag plaatsnemen in de ontvangstruimte. Zodra de behandelkamer gereed is zal een medewerker u uit de ontvangstruimte komen halen. Uw begeleider mag mee naar de behandelkamer tot u slaapt en zal zodra u wakker wordt weer gehaald worden.

In de behandelkamer

Hier staat een heel team voor u klaar. Dit zijn de tandarts met een assistente en de anesthesioloog met een anesthesie-medewerker.

Voordat we met de narcose starten wordt er een time-out procedure uitgevoerd. Hierbij stellen we een aantal vragen om er zeker van te zijn dat u en wij weten wat we met wie gaan doen. Heeft u nog vragen dan kunt u deze stellen aan de tandarts of anesthesioloog.

U mag plaats nemen in de tandartsstoel en de anesthesiemedewerker sluit u aan de bewakingsapparatuur aan. Er zal bloeddruk worden gemeten aan uw bovenarm, het hart wordt bewaakt met 3 stickers op uw borst en we controleren of er voldoende zuurstof in uw bloed is met een klemmetje op uw vinger.

Vervolgens brengen we een  infuus in op uw handrug en vrij snel valt u in slaap. U krijgt extra zuurstof toegediend met een kapje en uw begeleider mag terug naar de ontvangstruimte.

 Wanneer u bekend bent met naaldangst, krijgt u van ons een recept voor emla-zalf  tijdens het intake gesprek. Deze zalf zorgt ervoor dat uw huid plaatselijk verdoofd is waardoor het prikje minder gevoelig is.

De anesthesie-apparatuur en het anesthesie-team bewaken tijdens de behandeling voortdurend uw lichaamsfuncties.

 Om te garanderen dat de luchtweg tijdens de ingreep vrij blijft, heeft u gedurende de ingreep een buisje in de keel. Dit kan na de behandeling voor keelpijn zorgen, maar zou na een aantal dagen weer weg moeten zijn.

Wanneer u onder narcose bent dient de tandarts ook lokale verdoving toe. Dit met als doel de pijn na de behandeling te verminderen. Hier merkt u uiteraard helemaal niets van. Net zoals dat u niets van de behandeling merkt.

De hedendaagse narcose kan beter aangepast worden dan vroeger en u ontwaakt weer snel na het stoppen van de toediening ervan.

Zodra u begint wakker te worden halen we uw begeleider weer erbij. Bent u voldoende bijgekomen van de narcose en de behandeling, dan mag de begeleider u mee naar huis nemen.

Na de behandeling

Ook na de behandeling is het van belang dat u weet wat er gaat gebeuren en waar u aan toe bent. 1 à 2 werkdagen na de behandeling zullen wij telefonisch contact met u opnemen om te vragen hoe het met u gaat en of u nog vragen of opmerkingen heeft.

Waar u rekening mee dient te houden is:

 • De eerste uren kunt u slaperig, hangerig of slaapdronken zijn. De duizeligheid duurt soms wel tot de volgende dag.
 • U mag 24 uur niet deelnemen aan het verkeer en /of alleen blijven. Ook de bediening van machines raden wij de eerste dag af. Zwemmen, paardrijden en fietsen wordt afgeraden. Ook de zorg voor kleine kinderen dient u niet alleen te doen.
 • De mond is soms gedeeltelijk verdoofd. U kunt hier wat last van hebben. Wij adviseren u het eerste half uur niets te eten en niets te drinken en pas te kauwen wanneer uw gevoel weer terug is.
 • Verhoging of koorts treedt zelden op, dit is de volgende dag weer over.
 • Pijn komt zelden voor maar kan evenals verhoging of koorts bestreden worden met paracetamol en/of ibuprofen, tenzij anders met u besproken.
 • Soms kan keelpijn optreden, dit kan verzacht worden met een keeltablet of waterijsjes.
 • Misselijkheid en/of braken komt zeer zelden voor.
 • Indien er hechtingen gebruikt zijn, verdwijnen deze vanzelf na 6-8 weken.
 • Indien er tanden getrokken zijn, mag er na de behandeling 24 uur niet gespoeld worden. Roken en alcohol wordt ook zeer afgeraden.
 • De anticonceptiepil. Vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken adviseren wij deze te continueren. Na de narcose kan echter, gedurende de rest van de cyclus niet meer gerekend worden op volledige bescherming tegen zwangerschap.

Het is heel gewoon dat u zich na de behandeling niet fit voelt. Het is daarom raadzaam het de eerste 24 uur na de behandeling rustig aan te doen. Het niet helemaal fit zijn of de onrust komt zeker niet alleen door de narcose, maar ook door de ingrijpende gebeurtenis van een tandheelkundige behandeling in een vreemde omgeving. Het lichaam zal zich in eigen tempo herstellen.

Weer terug naar huis

Op aanwijzing van ons personeel kunt u worden opgehaald bij de uitgang van het gebouw. Uw begeleider rijdt met de auto de parkeerplaats op naar de uitgang, zodat de afstand voor u van het gebouw naar de auto zo klein mogelijk is. U wordt met de rolstoel tot aan de auto begeleidt door een van de medewerkers. Hierbij gaat u niet meer door onze ontvangstruimte om uw privacy te waarborgen.

Als u na het lezen van deze informatie over de narcose nog vragen heeft, dan kunt u deze stellen bij het intake gesprek of telefonisch contact opnemen via telefoonnummer 045-5416557. Een van onze medewerkers u verder zal helpen. Ook kunt u  uw vragen naar ons mailen en wel naar info@amaliaklkiniek.nl

Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op.

Veelgestelde vragen:

Waarom moet ik nuchter zijn?

Waarom moet ik nuchter zijn?

Tijdens het in slaap vallen bij narcose, verdwijnen alle reflexen, dus ook de hoest en slikreflex. Hierdoor zou ongemerkt maaginhoud omhoog kunnen komen en in de longen terecht komen. Dit is een levensbedreigende complicatie! De maag dient dus leeg te zijn.

Wij behandelen uitsluitend op afspraak

 • afspraak@amaliakliniek.nl
 • 045-5416557 van 8.30u tot tot 17.00u (doorlopend).
 • Houdt u ID-bewijs, paspoort en ziekenfondspasje bij de hand 
zodat wij u gegevens makkelijk kunnen invoeren. Indien u uw afspraak niet kunt nakomen, 
dient u deze ruim 24 uur van tevoren af te zeggen, 
anders zijn wij genoodzaakt de voor u gereserveerde tijd in rekening te brengen.
×

Amaliakliniek in the picture

Bekijk de videospecial op L1 met Amalia Kliniek in de hoofdrol

 

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×