Snurken - Apneu - Osas
Heeft u of uw partner een slechte nachtrust door het snurken van de ander? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij kunnen u informeren over hulpmiddelen tegen snurkproblemen en het obstructief slaapapneu-syndroom. Binnen de Amalia Kliniek wordt deze behandeling uitgevoerd door Tandarts Marc Florack die geaccrediteerd is bij de NVTS (Nederlandsche vereniging voor de tandheelkundige slaapgeneeskunde). Hij is tevens Master of Science in de orthodontie.

Snurk 3Snurk 2

Snurk- en slaapapneu
Gemiddeld 60% van alle mannen en 40% van alle vrouwen op middelbare leeftijd snurkt, net als 10% van alle mannen en 5% van alle vrouwen onder de 30jaar!!
Door het ontspannen van het zachte gehemelte en de tong vernauwt de natuurlijke luchtweg zich. U mo et de lucht met meer kracht naar binnen zuigen. Zo ontstaat bij het ademen een trilling van het zachte gedeelte van de keelholte. Dat veroorzaakt het bekende snurkgeluid.
Snurken schaadt de gezondheid wanneer de ademhaling tijdens de slaap minstens 5x per uur langer dan 10seconden wordt ingehouden. De luchtweg wordt dan helemaal afgesloten. Op dat moment is er verminderder / geen zuurstoftoevoer meer naar de longen, het hart en de hersenen. Dit wordt onderbroken door een door de hersenen gestuurde automatische onbewuste reflex die er voor zorgt dat de keelholte weer open gaat (arousal). Een dergelijk proces kan zich tot wel 50x per uur herhalen. Dan is er sprake van een obstructief slaapapneu = OSAS!! Omdat een dergelijk apneu veelvuldige slaapstoornissen veroorzaakt, leidt ze vaak tot toenemende vermoeidheid overdag en problemen met de bloedcirculatie. Dit verhoogt het risico op verhoogde bloeddruk en/ of beroertes en/ of diabetes.

Tandarts Florack zal u daarom ook doorverwijzen naar de specialist (KNO-, longarts of neuroloog) voor een slaaponderzoek in het geval dat dit nog niet gebeurd is. Indien er een obstructief slaapapneu wordt geconstateerd, wordt de behandeling (deels) vergoed door de ziektekostenverzekering (Denk aan uw eigen risico!). De specialist bepaalt of er een mandibulair repositie apparaat (MRA) gemaakt kan worden of dat er een CPAP (continious airway pressure) nodig is. Bij een lichte tot matig ernstige vorm of bij intolerantie voor de CPAP is een MRA de aangewezen behandeling. Bij ernstige OSAS zal er een CPAP gemaakt moeten worden om het aantal apneus terug te dringen en u actief van de nodige zuurstof  te voorzien.
 
Werking MRA
Als het snurken uw relatie, uw gezondheid of zelfs uw leven negatief beïnvloedt, is het eenvoudigste hulpmiddel het Mandibulair Repositie Apparaat. Dit is een op maat gemaakte kunststof beugel, die tijdens de slaap in de mond gedragen wordt. Het apparaat houdt de onderkaak naar voren en zo de luchtweg open. Wetenschappelijk onderzoek heeft de werking van het MRA apparaat aangetoond zowel bij snurken (circa 95% vermindering) als bij slaapapneu.

Als voorbereiding op het gesprek met de tandarts kunt u onderstaande vragenlijst al invullen. Dit maakt de beoordeling gemakkelijker.

- Snurkt u elke nacht? Ook zonder evt. alcoholgebruik?

- Stoort u uw partner daarmee?

- Zijn er ademonderbrekingen tijdens de slaap?

- Voelt u zich 's morgens futloos en moe?

- Wordt u wakker met hoofdpijn?

- Voelt u zich beperkt qua prestatievermogen?

- Heeft u last van een verminderd libido?

- Wordt u meermaals per dag moe zonder oorzaak?

- Valt u snel in slaap voor de TV, bij het lezen of op het werk?

- Valt u in slaap in de bioscoop of in het theater?

- Wordt u bij autorijden snel moe?

- Heeft u problemen om zich lang te concentreren?

- Heeft u een hoge bloeddruk en neemt u daarvoor medicijnen?

- Heeft u overgewicht?

Een afspraak bij de tandarts is raadzaam indien u 8x (of vaker) de vragen met Ja heeft moeten beantwoorden.

Wat kunt u zelf doen om het snurken te beperken?
- Geen overvloedige maaltijden en/of alcohol nuttigen kort voor het slapen gaan.
- Beperk het overgewicht.
- Vermijd slapen op de rug.
- Leg het bovenlichaam hoger bij het slapen.
- Neem geen medicatie die het ademen beinvloeden.

Snurken en slaapapneu kunnen leiden tot:
- Relatieproblemen.
- Te hoge bloeddruk.
- Chronische slaapstoornissen.
- hartkloppingen.
- Ochtendhoofdpijn.
- impotentie.
- Beroertes/ Hartinfarcten.
- Vermoeidheid overdag en concentratiestoornissen.
- Depressies.
- Restless legs.

Wij behandelen uitsluitend op afspraak

  • afspraak@amaliakliniek.nl
  • 045-5416557 van 8.30u tot tot 17.00u (doorlopend).
  • Houdt u ID-bewijs, paspoort en ziekenfondspasje bij de hand 
zodat wij u gegevens makkelijk kunnen invoeren. Indien u uw afspraak niet kunt nakomen, 
dient u deze ruim 24 uur van tevoren af te zeggen, 
anders zijn wij genoodzaakt de voor u gereserveerde tijd in rekening te brengen.
×

Amaliakliniek in the picture

Bekijk de videospecial op L1 met Amalia Kliniek in de hoofdrol

 

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×