Als orthodontie-patiënt laat je al blijken dat je het belang inziet van gezonde tanden en een mooi gebit.. Een voorwaarde daarvoor is goed poetsen. Met een vaste beugel is dat een stuk lastiger, maar met wat extra tijd en aandacht lukt het best.

Gebruik een tandenborstel met een rechte steel en met een kleine borstelkop. De haren van de borstel moeten van nylon zijn en mogen vooral niet te hard zijn: medium of soft. De borstelkop moet een glad oppervlak hebben zonder profiel

Alternatief is een electrische tandenborstel met een ronddraaiende kop; er bestaan extra borstels om te gebruiken bij een plastjesbeugel. Gebruik een tandpasta met fluoride. Tandpasta's zonder fluoride werken onvoldoende preventief tegen gaatjes en kun je beter niet gebruiken. Het gebruik van homeopatische tandpasta's is geen probleem. Let er echter wel op dat er fluoride in zit.

poetsinstructie 1

Begin met de tanden en kiezen in de bovenkaak. Hou de borstel zoals aangeduid op de foto (onder een hoek van ongeveer 45°). Plaats de borstel boven de draden en de blokjes, op de rand van tandvlees en tand. Maak 5 à 10 korte bewegingen heen en weer, zodat de haren van de borstel vrijwel op dezelfde plaats blijven. Schuif dan de borstel een stukje op naar een aansluitende plaats en maak weer dezelfde korte bewegingen enz.
Plaats weer de borstel boven de draden en blokjes, maar nu zo, dat juist in de apparatuur wordt gepoetst. Maak dezelfde poetsbewegingen zoals hierboven werd uitgelegd.

poetsinstructie 2 poetsinstructie 3

Plaats de borstel onder de draden en blokjes zo, dat vanaf de snijrand en het kauwvlak van de tanden en kiezen in de apparatuur wordt gepoetst.
Maak weer dezelfde bewegingen met de borstel als hiervoor.

Maak nu de tanden en kiezen in je onderkaak schoon op dezelfde manier als je in de bovenkaak hebt gedaan (1,2 en 3).

poetsinstructie 4

Poets de binnenkant van je tanden en kiezen in de boven- en onderkaak door ook hier de borstel onder een hoek te plaatsen en de korte bewegingen te maken. Zorg er ook nu voor dat je tandvlees wordt meegepoetst.

poetsinstructie 6

Poets de kauwvlakken van je kiezen in boven- en onderkaak door de borstel er recht op te zetten en wat grote schrobbewegingen te maken. 
Spoel je mond, ook tussendoor af en toe.

poetsinstructie 6

Gebruik tot slot een ragertje om de randen van de blokjes in detail schoon te maken en om het tandvlees tussen de tanden te poetsen.

Kijk zorgvuldig in een spiegel of alle voedselresten zijn verwijderd en je blokjes en bandjes schoon zijn en glimmen.

poetsinstructie 7

Zorg ervoor dat je tandvlees wordt meegepoetst!

Wanneer je blokjes hebt kan het niet goed en onregelmatig poetsen ertoe leiden dat er witte en/of bruine vlekjes op je tanden rondom de blokjes ontstaan. In het ergste geval kunnen dit zelfs gaatjes worden. Dus op de eerste plaats POETSEN en nog eens POETSEN!

Bij de regelmatige controles van je vaste apparatuur door ons zullen wij steeds controleren hoe je gepoetst hebt; is dit niet zo goed geweest, dan zal hij je daarop wijzen en je aanmoedigen beter te poetsen. Maar indien dit herhaaldelijk het geval is en er zo een te groot risico voor cariës ontstaat zal hij de behandeling moeten stop zetten, met alle nadelen vandien.

Wij behandelen uitsluitend op afspraak

  • afspraak@amaliakliniek.nl
  • 045-5416557 van 8.30u tot tot 17.00u (doorlopend).
  • Houdt u ID-bewijs, paspoort en ziekenfondspasje bij de hand 
zodat wij u gegevens makkelijk kunnen invoeren. Indien u uw afspraak niet kunt nakomen, 
dient u deze ruim 24 uur van tevoren af te zeggen, 
anders zijn wij genoodzaakt de voor u gereserveerde tijd in rekening te brengen.
×

Amaliakliniek in the picture

Bekijk de videospecial op L1 met Amalia Kliniek in de hoofdrol

 

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×