Zoals je wel weet bestaan er verschillende soorten apparaten. Je kunt ze onderverdelen in 4 belangrijke groepen: uitneembare apparaten, buitenbeugels, functionele apparatuur en vaste apparatuur. De kans is groot dat je gedurende de behandeling meerdere apparaten krijgt of dat je twee soorten apparaten tegelijkertijd moet dragen, bv een vaste beugel en een buitenbeugel.

Al deze verschillende soorten apparaten worden besproken. Aan de hand van onderstaande foto's is het gemakkelijker om jouw apparaat terug te vinden.

Uitneembare apparatuur

apparaten 2a apparaten 2

Een uitneembaar apparaat bestaat uit een plastic plaatje waarin veertjes, schroefjes en ankertjes ingebouwd zijn. Soms zit er ook een boog aan die voor de tanden loopt. De veertjes en schroefjes duwen de tanden naar hun goede plaats. De ankertjes dienen om het apparaat op z'n plaats te houden. Sommige uitneembare apparaten zitten helemaal los in de mond en dat hoort ook zo: dat zijn functionele apparaten.

Wanneer moet ik mijn beugel dragen

Je moet je beugel altijd dragen: dag en nacht ook bij het eten, tenzij wij je andere instructies geven. Je hoeft hem alleen even uit te nemen na elke maaltijd om je tanden te poetsen en je apparaat schoon te maken. Als je je beugel mag uitnemen om te eten, berg hem dan op in je beugeldoosje. Stop je beugel nooit in een servetje, want meestal verdwijnt die dan in de vuilnisbak! Ook bij het zwemmen is het veiliger om je apparaat even uit te laten. Anders is de kans groot dat je het verliest. Het apparaat wordt in de mond aangebracht volgens de aangeleerde methode. Doe alles rustig en voorzichtig zodat je beugel niet buigt of breekt.  Ga nooit met je apparaat 'spelen' door het met je tong aan en uit te doen. De kans is dan groot dat het breekt. Mocht je beugel toch stuk gaan, blijf dan niet dagenlang zonder lopen, maar maak zo snel mogelijk een tussentijdse afspraak met ons en wacht niet tot bij je volgende controle. Probeer (als het een beetje lukt) om je apparaat toch in de mond te houden.

De behandeling

Het dragen van een uitneembare beugel geeft de eerste paar dagen een lichte druk . Het geeft de eerste dagen wat ongemak bij het spreken en het eten. Het is heel belangrijk om juist dan goed vol te houden en je beugel niet uit te laten. Alleen op die manier wen je er snel aan, zodat er verder geen problemen meer zijn. In principe kom je elke maand op controle. Het apparaat wordt dan nagekeken en bijgesteld. Het uitneembare apparaat werkt alleen als het op z'n plaats in de mond zit. Wordt het apparaat niet gedragen zoals werd voorgeschreven, dan kan de behandeling onnodig lang duren of zelfs mislukken en moet ze worden stopgezet.

Reinigen van de beugel.

Dagelijks schoonhouden met water en tandenborstel. Niet met tandpasta! Zonodig kun je gebruik maken van vloeibare zeep. Leg 1 of 2  keer per maand je beugel in water met  een reinigingstablet die meekrijgt.

Speciale functionele apparatuur

De Twin Block

apparaten3 apparaten4

Dit zijn twee aparte beugels voor boven- en onderkaak, die tesamen gedragen worden, 24 uur per dag, zelfs indien mogelijk tijdens het eten. Alleen bij het poetsen mogen de beugels uit de mond.

Hoelang moet ik mijn beugel dragen per dag?

Dat is afhankelijk van de groep waartoe jouw functioneel apparaat behoort. Sommige beugels moeten 24 uur per dag gedragen worden, andere minimaal 14 tot 16 uur per dag (op 24 u), andere beugels moeten tijdens het slapen gedragen worden.

Volg hierbij stipt de instructies die je van ons krijgt.

Een losse functionele beugel kan worden uitgenomen om te eten en om je tanden te poetsen. Voor je gaat eten berg je de beugel op in een beugeldoosje. Stop de beugel nooit in een servetje, want meestal verdwijnt die dan in de vuilnisbak! Ook bij het zwemmen is het veiliger je apparaat even uit te laten. Anders is de kans groot dat je het verliest. Het apparaat wordt in de mond aangebracht volgens de aangeleerde methode. Doe alles rustig en voorzichtig, zodat je beugel niet buigt of breekt.  Mocht je beugel toch stuk gaan, blijf dan niet dagenlang zonder lopen, maar maak zo snel mogelijk een tussentijdse afspraak met ons  en wacht niet tot bij je volgende controle. Probeer (als het een beetje lukt) om je apparaat toch in de mond te houden.

Wij behandelen uitsluitend op afspraak

  • afspraak@amaliakliniek.nl
  • 045-5416557 van 8.30u tot tot 17.00u (doorlopend).
  • Houdt u ID-bewijs, paspoort en ziekenfondspasje bij de hand 
zodat wij u gegevens makkelijk kunnen invoeren. Indien u uw afspraak niet kunt nakomen, 
dient u deze ruim 24 uur van tevoren af te zeggen, 
anders zijn wij genoodzaakt de voor u gereserveerde tijd in rekening te brengen.
×

Amaliakliniek in the picture

Bekijk de videospecial op L1 met Amalia Kliniek in de hoofdrol

 

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×